11 תסריטים מחפשים משקיע - רשמים מאירוע פיצ‘יניג 8.7.2016
"כדי להכין נאום של 10 דקות,אני זקוק ל5 שעות.כדי להכין נאום של 5
שעות,מספיקות לי 10 דקות"
וודרו וילסון- הנשיא ה-28 של ארה"ב
פתוח-סגור-פתוח
לפני מספר ימים קיבלתי הזמנה להשתתף באירוע פיצ‘יניג של החממה הבינלאומית לפיתוח תסריטים של ביה“ס סם שפיגל. סיימתי ללמוד שם עד הסוף עד שכמעט נפחתי את נשימתי האחרונה. זה היה לפני למעלה משני עשורים. עשיתי מעט תפניות מאז וכשקיבלתי זאת לפני שנה מצאתי את כל התירוצים לא להעפיל אל ירושלים עיר מולדתי. אך הפעם מיסמרתי ביומן ונשבעתי בספר שכותבת שאעלה לפרגן וללמוד. הקולות של פיראוס צפו ועלו בבוקרו של יום שישי כך אני קוראת לקולות שמסרבים למשוך את השמיכה ולקום. הדפתי קמתי נסעתי התייצבתי מול רנן ובול חנייה מול כמו שטיח של לבני ירושלים נפרסו לפניי. מדוייקת. אהממ, כמעט באיחור אלגנטי של שלוש שעות.
המיקום באולם הכנסים המפואר של משכנות שאננים. התאספו 11 תסריטים שונים מרחבי העולם המחפשים משקיעים, להפיח חיים בפיתוח הפרוייקט שהשקיעו בו דם יזע ודמעות. סופו של ההליך הפקת סרט עלילתי באורך מלא. לכן, אירוע הפיצי‘ינג חורץ גורלות. ימות או יחיה.
הפעם פקדתי את האירוע בכובע הצילנידר החדש שלי, מנטורית לעמידה מול קהל ומצלמה. את הקולנועית שלי השארתי לידי. קרוב לחזה. אי אפשר כך סתם לוותר על חלום מגיל 14. רעדו לי הידיים כשאחזתי מצלמת קולנוע פילים לראשונה, בחוג לקולנוע במוזיאון ישראל.
The tone of the film
בזה אחר זה עלו לבמה זוגות זוגות. במאי/תסריטאי ומפיק. 11 הצעות וסיפורי חיים. וכן הפעם גם צורפו קטעים קצרים מצולמים שממחישים את האופן שבו יצולם הסרט והטון והאווירה הכללית. הצהרת כוונות של הבמאי כיצד הוא רואה בעיני רוחו את הסיפור קורם עור וגידים למשך 3 דקות בשפה האנגלית.
כאן תמונה זה רנן שור. המייסד והאבא של החממה, ביה“ס הפורמאטים והסרטים בחו“ל. בהפסקה ישבתי בצל עם תלמידים טריים של ביה“ס. אחד מהם אמר אני יודע איך לבוא לרנן שמעתי כבר שהדבר הכי חשוב זה להסתדר איתו.אני ור. ידענו עליות ומורדות החלפנו חיבוק כמו שני לוחמים ותיקים שמעריכים את הדרך שכל אחד בחר. ממש לידי עמד המורה לצילום קולנוע חורחה גורביץ שאמנם השפה העברית נדחקה לטובת הספרדית אבל הצילום והעדשה חיפו על כך. ניהלנו שיחה עם אחד המשתתפים שהגיש את הסרט ”דולורס“ למימון. צמד היוצרים הגיעו מארגנטינה וביקשו לספר את סיפורה של אשה צעירה שמואשמת ברצח חברה ומתנהל משפט במשך 2 שנים עד אשר בית המשפט מוצא אותה זכאית ומשחרר אותה. הבמאי הציג את פרזנטצייה בשפה האנגלית אך הסרט שהוצג היה בספרדית עם תרגום לאנגלית. הבמאי המוכשר עמד נבוך עם המיקרופון בידו בשונה ממרבית הממשתתפים שישבו על הכסא בזמן הפרזנטציה. אני אישית מעדיפה לגוון לעמוד ומעט לשבת כדי ליצור הדגשים בהגשה. המפיק לא השתתף בהגשה וחבל. הדרך לטשטש היעדר כריזמה של יוצר היא להישען על צד נוסף כדי לחלק את האחריות. במקרה של שני הארנטינאים היה שהמפיק הסביר בהפסקה בצורה קולחת חיננית את האופי של הסרט. עבורי להציג את הפיצ‘יניג הוא ללכת עד הסוף ולשכנע בכל האמצעים את השופטים שהסרט שלך הוא הכי טוב ממש כמו שאתה עומד להגן על הלקוח שלך שעומד לפני הכרעת דין באשמת רצח. נכון דרמטי מעט אך הנחיצות מתבקשת והכרחית.
החב‘רה של דולורס בחרו סצינה מינורית. אני מניחה שכדי להמחיש את הסגנון הבוטח והבוגר של הבמאי. צעד זה מתבקש כאשר התקציב דל. מיזנסצינה הדוקה, סגורה שנשענת על דיאלוגים טובים ועל תנועת מצלמה טובה. כאן, הבמאי בחר בשחקנית נכונה שמצליחה להעביר את הכנתה לקראת המשפט. מנסחת שוב ושוב את משפטייה לאור הערותיו של עורך דינה וקולו נשמע ברקע ומתגלה רק בסוף וחותם את הסיטואציה.
אני אוהבת לראות סצינות שבהן הגיבורה עוברת תהליך מול המצלמה ושפת גופה ודיבורה משתנים בהמשך ישיר לשינוי תודעתי שהיא עוברת. אולי זאת הסיבה שאני מסייעת לאנשים לדייק את עצמם מול קהל בזמן אמת.
יום השישי ויכולו 11 התסריטים ויאמרו אמן. תם ונשלם החלק הראשון. במוצאי שבת יכריזו על הזוכים. הידיעות של יום ראשון ייתפסו על ידי חגיגות סיום המונדיאל ותהילת עולם תימוג לגיא בין הינום.
אוספת את עצמי ומספיקה לשוחח עם המדריכה והמנטורית לעמידה בפני קהל מגרמניה, גבריאלה ברונמאייר. שוחחנו וביקשתי להחליף טכניקות ורשמים. סיפרתי שאך זה סיימתי סדנה לעורכי דין להתמודד עם הפרזנטציה בבית המשפט. התרשמה וביקשה לשמוע עוד ושיתפה בסוד קטן. גדול למי שעומד למכור פורמאט או סרט.
לשאול 5 שאלות מרכזיות :
על מה הסרט בדבר? ובמה הוא באמת עוסק?
מי הדמויות הראשיות?
מה המקום, התקופה, הקונפליקט ולאן אנו חותרים?
מה נחוץ לפיתוח ולמה הסרט ראוי לתקציב, במילים אחרות מה חדש הוא מביא?
והשאלה האחרונה עוסקת בשאלות שעשויותלהישאל על ידי השופטים?
וכשסיימה שאלתי בנימוס ירושלמי עתיק האם גם היא הוכשרה כעיתונאית וככתבת בטלוויזיה ומשחייכה ראיתי את החיבור. מזרח ומערב. מסלול כמעט זהה. חייכתי. השאלה האחרונה חידשה וחידדה עבורי את מה שגבריאלה רצתה לדייק. להגיע לנקודה שבה היוצרים כמעט וגוזרים את דינם לחומרא ומחפשים בקיעים בפרוייקט שלהם. כך הם נערכים לחקירה הנגדית מצד השופטים שהגיעו מאיטליה צרפת גרמניה איטליה וישראל. כך גם דולורס עברה חקירה צולבת על ידי עורך דינה כהכנה לקראת המשפט. השאלה הנשאלת היא מי הזוכה הגדול של התחרות זאת נדע בחלק הבא.